Історія норки

Дорогі, але від того не менш популярні шубки з норки вперше побачили світло більш ста років тому й на сьогоднішній день міцно "улаштувалися" у гардеробах мільйонів жінок по усьому світу. За довгу історію свого існування норка не раз переживала злети й падіння, то незаслужено недооцінювалася, то вдостоювалася загального визнання й похвали. Але сьогодні це, безперечно, один із самих популярних і шануються із усіх існуючих видів хутра. А тому, норка заслуговує того, щоб її шанувальниці як мінімум довідалися про історію цього хутра.

Історія норки — одна із самих загадкових, суперечки про її походження не вщухають і донині. Одні фахівці затверджують, що вперше розлучати норку з метою одержання хутра стали в Північній Америці. Інші схильні думати, що батьківщиною норки є Скандинавія. Дослідники сходяться в одному: офіційною датою народження першої норкової шубки можна вважати кінець 19-го століття.

Ішли роки, проходили десятиліття, але про повсюдну популяризацію норки говорити було рано. Тільки в 30-х роках двадцятого сторіччя вперше виникла моду на норку, законодавцем якої став Голівуд. Із цього часу норки поступово завойовувала світові ринки.

До 60-х років ХХ століття в гардеробах модниць тих років можна було зустріти винятково класичні шубки з норки. Але в наступні два десятиліття, у міру того як модельєри й дизайнери відкривали всі нові й нові можливості обробки цього вишуканого хутра, з норки стали шити й інші вироби (спідниці, костюми й т.д.). Перші експерименти з норкою пов'язані з іменем відомого модельєра Pасо Rabanne.

Чималий внесок у переоцінку існуючих стереотипів вніс і Крістіан Діор, який замість класичної шуби з норки запропонував укорочені норкові кашне.

80-е роки ХХ сторіччя ознаменували початок нового етапу в історії норкового хутра. Це була епоха шикарних і дорогих манто з норки, які стали символом багатства й свого роду предметом розкоші.

И тільки в 90-ые роки відбулося друге народження норки, коли модельєри подібно тому, як і в 60-ые роки, стали заново експериментувати з хутром.

Своїм другим народженням норка, безперечно, зобов'язана дизайнерові й модельєрові Майклу Корсу, який в 1996 році виявив світовому співтовариству моди, як видалося тоді, зовсім оригінальне виріб з норок: вітровку з білого, коротко стриженого хутра.

У наші дні на подіумах і вітринах магазинів норка представлена в неповторному різноманітті, а деякі вироби вражають навіть саму сміливу уяву.